Blog

Oslobodite dječju sobu od alergena

Ako vaše dijete pati od alergija, najjednostavnije rješenje je da ga držite podalje od stvari koje ih uzrokuju. Alergeni koje proizvode grinje, najčešći su uzročnici alergija tijekom cijele godine. Iako je gotovo nemoguće potpuno eliminirati grinje u vašem domu, na vašoj odjeći i tekstilu, uz nekoliko koraka, njihov broj se može značajno smanjiti.

Vrtić je prostor u kojem vaše dijete provodi puno vremena; ovdje možete pronaći česte alergene,  grinjeplijesan i pelud koji mogu putovati kroz zrak i taložiti se na predmetima u prostoru. Kontrolom razine alergena možete spriječiti curenje nosa, konstantno kihanje i crvene i otečene oči.

Iako je nemoguće potpuno ukloniti grinje, poseban plan može ih smanjiti, spriječiti njihovo širenje posljedično smanjiti izloženost vašega djeteta. Ne zaboravite svakodnevno čistiti i uvijek koristite  prirodne i ekološke metode.

Barem jednom tjedno perite plahte i deke sodom bikarbonom, koja je prirodno sredstvo protiv razmnožavanja grinja.

Čišćenje madraca: Za alergičare je važno da madrac, kao i tapecirani namještaj i igračke od tkanine, jednom tjedno dezinficiraju parnim čistačem, koji je idealan za prevenciju alergija.

Za svakodnevno čišćenje koristite usisivač s HEPA filterom ili filter za vodu, koji hvata prašinu i sprječava njezino vraćanje u okoliš zbog vrtloga koji se stvara u spremniku za sakupljanje prašine.

Izbjegavajte tepihe: ako to nije moguće, ne zaboravite ih očistiti usisavačem s posebnim filterom koji je koristan za hvatanje i zadržavanje grinja i prašine. Alternativno rješenje može biti korištenje tepiha koji se mogu prati.

Za sprječavanje stvaranja plijesni, potičite dijete da ne ostavlja prljavu ili vlažnu odjeću na podu i da često prazni košaru za rublje. Prije odijevanja nove odjeće, operite je u perilici: odjeća često ostaje dugo u ormaru i to može uzrokovati razmnožavanje grinja.

Zabranjeno pušenje kod kuće: to može pogoršati simptome astme.

Zamolite djecu da ne jedu u sobi: mrvice mogu privući insekte, što može izazvati alergijske reakcije.

Ovim korisnim savjetima možemo ublažiti ili ukloniti alergijske simptome kod djece i drugih osoba.

PONUDA: www.valuma.hr/cist-dom/